22 Aralık 2010 Çarşamba

Zaman...


 Zaman evrenin algılayan kişiye göre değiştiğini,subjektifliğini en net şekilde ortaya koyar. Evrenin algılanıp evrenin belirli bir bölümüne (veya tümüne) bilinç  odaklandığında evrenin sürekli bir hareket halinde olduğunun farkına varılır. Bilincin bu hareketi gözlemleme,odaklanma (farkında olma) eylemi de dikkattir. Algılayan bilincin referans noktası kendisidir ve evren hareketinden dolayı sürekli konum değiştirir ki evrenin iki farklı konum yani iki farklı an arasındaki fark "zaman"dır. Zaman nesnelerin birbirlerine göre konumsal değişimleriyle "hareket"le vardır. 

 Evrende hiç bir nesne varlık olmasaydı salt karanlık bir boşluktan ibaret olsaydı zaman var olur muydu ? Tabii ki varolmazdı eğer bu durumdaki salt boşluktan oluşmuş evren hareket halinde değilse zaman da olamazdı.

Evrende hareket halindeki başka nesneler tarafından oluşturulmamış, temel tek bir nesne olsaydı ve bu hareket halinde olmasaydı zaman var olur muydu ? bu durumda zaman varolmazdı. Bu nesnemiz yine hareketsiz başka nesnelerin birleşiminden oluşsaydı ve hiç bir hareket (nesnelerin birbirlerine göre kounmsal değişimi) olmasaydı zaman varolur muydu ? Tabii ki yine zaman varolmazdı. 

Evrende bugün gözlemlediğimiz sayısız (ki asla sayısı belirsiz olamaz sadece biz sayısını bilmiyoruz) gezegenler varken bu durumda bizim elimizde hareketsiz temel parçacığımız olsaydı zaman varolur muydu ? Evet olurdu çünkü gezegenler konumsal olarak durağan bile olsaydı gezegenleri oluşturan parçaların kendi içlerinde bir hareketi olduğundan zaman yine var olurdu.

Evren tamamıyla bu hareketsiz parçayla dolu olsaydı zaman olur muydu ? Yine olmazdı. Peki bu durumdaki evreni gözlemleyen tek bir insanoğlu olsaydı ? Bu insanoğlumuz bu hareketsiz evrenin bir yerinde oturup bu etraftaki sayısız hareketsiz parçaları gözlemleseydi zaman var olur muydu ? Bu durumda insanoğlumuzu oluşturan parçacıklar hareket halinde olduğundan zaman var olurdu. 
 İnsanoğlumuz etten kemikten değil de salt bir bilinç olsaydı ? eğer bu salt bilinçlilikte bir hareket var ise yine zaman var olurdu.
Malum Big Bang (BB)'den önce zaman var mıydı ? eğer BB 'yi oluşturan nesnenin (kendi içinde de hareketsiz ise) evren ile konumunda hiç bir değişim yaşanmıyorsa zaman yoktu fakat eğer salt kendi içinde de olsa bir harket var olmuşsa (bence öyle :) bu durumda zaman vardı. Bu BB ile patlayan parçadan önce de zaman vardı çünkü BB ile birlikte referans alacağımız nesneler ve değişen konumlara(harekete) kavuşmuş olduk.

Tanrı gibi evreni yaratan bir güç var ise zaten zaman hep vardı. Fakat bu Tanrı gerek evren gerekse kendi içinde bir hareket bir eylemi olmadıysa zaman yoktu ki o durumda Tanrı da olamazdı. Bilinç -kendinin farkında olma hali- kendi içinde bir hareket taşır ki bu kendini bilme eylemidir eğer bu eylem olmasaydı bilinç de olmazdı.

Hiç yorum yok: